Thursday, 11 June 2015
pengasas syarikat gergasi Nestle
Nestlé SA adalah syarikat multinasional Switzerland yang menghasilkan berbagai jenis produk makanan ringan dan barangan pengeluaran lain. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1866 di Vevey, Switzerland, pada ketika itu sebuah syarikat susu berdiri di Cham, Switzerland oleh syarikat susu Anglo-Swiss Condensed. Nestle merupakan syarikat makanan terbesar di dunia diukur berdasarkan pendapatannya. Produk Nestlé meliputi makanan bayi, air botol, bijirin sarapan, kopi, gula, produk tenusu, ais krim, makanan haiwan peliharaan dan makanan ringan. 29 jenama Nestlé seperti Nespresso, Nescafe, Kit Kat, Smarties, Nesquik, Stouffer, Vittel, dan Maggi, menghasilkan lebih dari 1 bilion franc Switzerland (kira-kira $ 1.1 bilion) dalam jualan bagi setiap tahun. Nestlé mempunyai kira-kira 450 kilang, beroperasi di 86 negara, dan menggaji sekitar 328.000 orang pekerja. Syarikat ini adalah salah satu pemegang saham utama L'Oréal, syarikat kosmetik terbesar di dunia.
Awal sejarah Nestle bermula apabila pengasas Nestle, Henri Nestlé, yang merupakan seorang ahli farmasi Jerman melancarkan kombinasi susu lembu, tepung gandum dan gula, yang disebut Farine lactée. Produk ini menyelamatkan seorang anak jiran Henri kerana produk ini mempunyai nutrisi yang baik.
Pada tahun 1905, syarikat Anglo-Swiss Condensed Milk yang ditubuhkan oleh Charles dan George Page, melakukan penggabungan dengan Nestle. Selama beberapa tahun kedua syarikat ini telah saling bersaing secara sengit.
Ketika Perang Dunia I, syarikat ini mengalami kesukaran dalam mendapatkan bahan mentah dan pengedaran produk juga semakin sukar. Kekurangan susu segar di seluruh Eropah memaksa kilang-kilang untuk menjual hampir semua bekalan mereka untuk memenuhi keperluan bandar-bandar tempatan. Meskipun demikian, perang mendatangkan banyak kontrak dengan kerajaan kemudian didapatkan syarikat khususnya permintaan susu. Untuk mengimbangi permintaan ini, Nestlé membeli beberapa kilang yang ada di Amerika Syarikat dan, pada akhir perang, syarikat mempunyai 40 kilang di seluruh dunia.
Pada tahun 1920-an, syarikat mengalami kesulitan ekonomi yang mendalam. Beberapa operasi dikecilkan. Namun syarikat tetap bertahan dengan melakukan pengambilalihan dengan Petrus, Cailler, Kohler Swiss Chocolate Company, yang membuat coklat menjadi perniagaan penting syarikat ini. Kerjasama ini kemudian membuahkan produk baru yang merupakan campuran susu malt dan minuman serbuk yang disebut Milo.Pada tahun 19,38, syarikat melancarkan produk kopi Nescafe yang dua tahun kemudian menuai sukses. Syarikat kemudian melancarkan Nestea sebagai pengubahsuaian dari Nescafe. Pada perang Dunia II, produk Nescafe menjadi minuman pokok askar Amerika yang bertugas di Eropah dan Asia.
Pada tahun 1945, yang merupakan akhir Perang Dunia II, merupakan fasa awal bagi syarikat. Puluhan produk baru ditambah sebagai pertumbuhan syarikat.
Produk Maggi, dari rempah sup, menjadi sebahagian dari keluarga Nestlé selepas penggabungan dengan Alimentana SA di tahun 1947. Pada tahun 1974, untuk pertama syarikat melakukan kepelbagaian di luar industri makanan ketika menjadi pemegang saham utama L'Oréal. Pada tahun 1977, syarikat kemballi membuat usaha kedua di luar industri makanan dengan memperoleh Alcon Laboratories Inc, pengeluar AS dengan produk farmasi dan ophthalmic.
Pada awal tahun 2010 lalu, syarikat menjual saham Alcon pada Novartis untuk memperoleh perniagaan pizza beku Kraft Foods. Pada tahun 2011, nestle melakukan kerjasama dengan syarikat China, Yinlu, iaitu pengeluar susu kacang dan bubur tin siap minum. Pada tahun yang sama di bulan Julai, syarikat mengumumkan dengan Hsu Fu Chi, pengeluar gula-gula dan makanan ringan.
Di Indonesia Nestlé Indonesia telah beroperasi sejak tahun 1971. Saat ini syarikat Nestlé Indonesia menggaji 2,600 pekerja untuk menghasilkan pelbagai produk Nestlé di tiga kilang: Kilang Kejayan, Pasuruan, Jawa Timur untuk mengolah produk susu seperti DANCOW, BEAR BRAND, dan NESTLÉ DANCOW IDEAL; Kilang Panjang di Lampung untuk mengolah kopi segera NESCAFÉ serta Kilang Cikupa di Banten untuk menghasilkan produk kembang gula FOX'S dan POLO. Saat ini sedang dibina kilang ke-empat di Karawang yang dirancang akan beroperasi pada tahun 2013 untuk menghasilkan DANCOW, MILO, dan bubur bayi Nestlé Cerelac.
Dengan Moto Nestlé "Good Food, Good Life", syarikat komited untuk menggabungkan ilmu dan teknologi untuk menyediakan produk-produk yang mampu memenuhi keperluan asas manusia akan makanan dan minuman berkhasiat, serta selamat untuk dimakan serta lazat rasanya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
puki
ReplyDelete