Tak kenal maka tak cinta". Samalah dalam
segala hal, sekiranya kita tidak mempunyai ilmu pengetahuan tentang sesuatu,
kita akan kurang menghargai sesuatu. Penghargaan itu adalah dari CINTA. CINTA
itu boleh membuatkan kita memahami sesuatu, baik dan buruk. Itulah fitrah
duniawi. Kena ada balance, yin dan yang. And that's why saya menceritakan
sejarah vanilla beans supaya kita lebih menghargainya sebagai anugerah Allah
kepada alam semesta.
Asalnya, pokok orkid vanilla adalah dari
Tenggara Mexico yang mana ianya ditanam oleh kaum Totonac Indian. Dan sekitar
abad ke 14, kaum totonac dijajah oleh kaum Aztec. Mereka menggunakan vanilla
beans sebagai rempah ratus memperisakan minuman coklat. Minuman ini dipanggil
xocolatl (coklat) yang bermaksud air yang pahit. Kaum Aztec mengisar koko,
vanilla beans dan air hingga menjadi pes dan campur dengan madu dan rempah kayu
manis, cili dan halia. Adakalanya ditambahkan lagi dengan jagung kisar untuk
memekatkan lagi pes tersebut.
Setibanya 'conqueror' sepanyol, Hernando Cortes,
tiba di Mexico pd tahun 1519, pemerintah Aztec, Montezuma, & rakyatnya
beranggapan Cortes adalah tuhan yang turun kepada mereka seperti ramalan
mereka. Lalu Montezuma menghidangkan minuman coklat tersebut kepada Cortes dan
Cortes jatuh cinta dgn minuman tersebut. Disebabkan buah koko boleh dikirakan
sebagai matawang Aztec ketika itu, Cortes membuat keputusan utk menanam pokok
koko dan pokok orkid vanilla sendiri di Mexico sebagai sumber kekayaannya di
Mexico.
Kemudian, tercatat dalam sejarah, Cortes
mengalahkan kaum Aztec. Dan pada tahun 1521, dia membawa balik koko dan vanilla
beans ke Sepanyol. Namun, kos import terlalu mahal, hanya golongan bangsawan
Sepanyol sahaja mampu menikmati minuman coklat ini.
Macam mana Spanish merahsiakan 'emas-emas hijau'
ini, akhirnya orang - orang bangsawan perancis mengetahui tentang kewujudan
minuman "xocolatl". Koko dan vanilla beans menjadi sesuatu trend
terkini pada ketika itu. Cortes mula menanam koko di kepulauan Caribbean, Java,
Trinidad & Haiti disamping ladangnya (koko dan vanilla) di Mexico. Dan ini
telah menjadikan Cortes mewah kerana hasil bumi dan pemintaan yang tinggi.
Ketika itu, hanya orang sepanyol memonopoli pasaran koko dan vanilla beans.
Pada 1602, orang orang Perancis menyedari bahawa
vanilla boleh dijadikan satu rasa tersendiri tanpa kehadiran koko. Malangnya,
pokok orkid vanilla yang ditanam luar Mexico tidak berbuah kerana lebah
Melipona tidak boleh hidup di luar Mexico. Lebah Melipona ini bersama hummingbird
yang mensenyawakan bunga orkid hingga dia berbuah.
Namun 2 abad kemudian, pada 1841 di Isle De
Bourbon atau Bourbon Island atau nama sekarang Madagascar, 1 teknik senyawa
tangan berjaya dihasilkan seorang hamba bernama Edmond Albius dan teknik ini digunakan
sehingga hari ini untuk mengembangkan lagi produksi vanilla beans dalam
industri pertanian.
So sekarang kita dah tahu sejarah vanilla beans
agar kita lebih menghargai anugerah tuhan kepada kita. Sebenarnya saya pening
kepala dengan fakta fakta sejarah ini,
No comments:
Post a Comment